Lepšie je byť zdravý a spokojný, ako chorý a ... (1)

Kto by sa nechcel cítiť dobre, tešiť sa aj z každodennej činnosti, mať chuť konať, študovať, učiť sa, vychutnať si napríklad aj čakanie, jednoducho byť spokojný.
   Je veľa múdrych výrokov múdrych ľudí a veľa návodov na konzervatívne dodržiavanie zaručených receptov na zdravie, úspech, slávu, rodinné šťastie, peniaze..., ale úspech sláva a šťastie sú relatívne, použiť recept na peniaze - no, na vlastnej tlačiarni je to zakázané.. a zdravie, pozrime sa okolo seba, ba pozrime sa na seba.


  • Kto z nás si môže povedať že je zdravý, trvale a celoročne sa cíti dobre bez toho, aby používal metódy dnešnej doby ako pilulky, prípravky, mastičky, na udržanie príznakov problémov v znesiteľnej ignorovateľnej miere?
  • Komu nebýva raz zima a inokedy teplo, aj keď je v miestnosti s rovnakou teplotou a vlhkosťou ako vždy?
  • Kto sa nemusí nadmieru obliekať aj keď je vonku celkom príjemne, aby nemal za chvíľu studené nohy alebo ruky?
  • Kto si už nespomenie kedy ho naposledy bolela hlava, brucho, niečo?
  • Kto vstáva vždy vyspatý bez ohľadu na dĺžku spánku?


Ak si si odpovedal na všetky otázky "ja/mne" a to všetko popri každodenných starostiach a povinnostiach, aj keď s občasnými pripomienkami reality vo forme nezdarov na poučenie, úprimne sa teším že nás je viac.


Prostredie, človek, strava,


to sú asi kľúčové heslá ktorých vysvetlenie by mohlo obsiahnuť odpovede na otázky ktoré sa pri čítaní vyššie uvedených riadkov vynorili. Takto stručne to znie pekne, ale čo je vhodné a dobré prostredie, ako by sa človek mal správať, hýbať, spať, ..a čím a ako sa stravovať? To už zaváňa mudrovaním na jednej strane, skepsou a stavaním sa do opozície na strane druhej a ako to už máme vo zvyku - odmietnutím prípadnej zmeny aj keď k lepšiemu ešte skôr, ako nám reálne hrozí.


  • Prostredie (v zmysle životného priestoru či už vonku alebo vo vnútri, doma v práci, aj cestou..) by malo byť čisté, bez negatívnych vplyvov chémie, elektroniky, nás ľudí, ale aj samotných prírodných živlov. Nechcem vyťahovať "feng šuej" o tom sa dá čítať inde, ale ak zakopávam o stôl vždy keď idem cez jedáleň, asi bude stôl na zlom mieste. Ak cítim smrad, ťažký vzduch, kýcham, alebo inak reagujem na vstup do priestoru, asi daný priestor nebude v poriadku - čistý, vyvetraný, bez plesní... čerstvo pomleté čili je v poriadku, to pominie ;) Ak sa mi nepáči pohľad z okna, a tu sa dostávam ku komplikácii - niekomu sa môže páčiť urbanistický štýl, inému parkový tip top stav okolia, ale predstavme si čo sa páči prírode, ako to vyzerá v takom naozajstnom lese, alebo jeho okraji na lúke, pri rieke (bez našich odpadkov) - tak vedzte že toto je to "z čoho ide pokoj", takže ak sa mi ten pohľad z okna nepáči, určite to bude mať dopad na môj každodenný stav/život, kým nezmením buď stav okolia, alebo názor/pohľad na vec. Upozorňujem že meniť stav okolia proti prírode prináša viac únavy, ako vydržať neuspokojivý pohľad z okna a mnoho krát aj sklamanie z prehry v tomto zbytočnom "boji".
  • Človek by sa mal z pohľadu myslenia, názorov, pohybu, správania, ... snažiť "prosperovať". (nenašiel som lepšie slovo na toto miesto) Každý kto sa dočítal až sem, už určite niekedy počul o pozitívnom prístupe, sebarealizácii, možno aj o určovaní si a dosahovaní cieľov, a preto sa tomu nebudem venovať. Správanie v zmysle konať dobro asi tiež netreba vysvetľovať a aj keď viem aké blahodarné účinky také samaritánstvo na človeka má (na oboch stranách energetickej výmeny), bez mučenia priznávam že mi to nie vždy ide v plnej miere tak ako by som si želal a keďže nie som kazateľ, ale realista pragmatik, tak o tomto to je tiež na dnes všetko. Viac by som chcel dať do pozornosti pohyb. Nie pohyb tela, ako nútený beh na autobus cestou do práce, ani naháňanie sa po obchodoch, ba dokonca ani dobrovoľný beh (z "donútenia" nadváhy) alebo potreby relaxu, dokonca ani prechádzku v prírode, aj keď to sa dá vždy len odporúčať, mám na mysli pohyb energie a v tomto prípade v našom tele, aj keď ona sa pohybuje všade. Na poznanie tohto pohybu energie, na začiatku jeho pocítenie, neskôr zažitie, potom príde asi využitie vo forme výsledkov a nakoniec aj cielené riadenie, by som odporučil štúdium a cvičenie "taj či čuan"-u. V podstate by stačilo jeho využitie, keďže významový výklad prekladu chápem ako "najdokonalejšie", kde by sa dalo hrať na rozšírenú verziu "najdokonalejšie ako sa dá", alebo strohú "dokonalosť", čo je v podstate sústredenie sa na vykonanie čohokoľvek pri koncentrácii na danú vec, a /alebo aj na všetko okolo, so želaným výsledkom. Toto je ťažké napísať, nie ešte vysvetliť a už vôbec to nie je ľahké praktizovať bez štúdia a tréningu, po ktorom (po rokoch) sa objaví aj pri bežných činnostiach náznak podstaty a zároveň samozrejmosť, aj bez sústredenia. Potom by nasledovalo fungovanie tela pod vedením mysle pomocou pohybu spomínanej energie presne podľa želania. Dalo by sa použiť aj napríklad "či kung", možno aj iné "cvičenie", ale pre človeka dnešnej uponáhľanej doby a konzumnej spoločnosti je podľa mňa forma cvičenia tai či vhodnejšia a dôvodom je potreba sústredenia sa na vykonávané pohyby, čo je okrem pohybu fyzického so značným posilňujúcim účinkom, meditácia sama o sebe a postupne sa pri pokračovaní v zdokonaľovaní napreduje ďalej (zámerne nekonkretizujem - v tomto príspevku som už aj tak dosť "zašiel"). Takže na teraz sa stačí sústrediť na vykonávanú vec a zotrvať v dobrej viere. Viac v časti 2 alebo v samostatnom nadpise.
  • Strava je niekedy naše prekliatie, opora, útecha, útek, ale môže byť aj spása a nemám na mysli lieky, ale zdravú kombináciu podľa vlastnej chuti. Tu tiež ostane téma otvorená a vydalo by to ako už niekoľko krát na knihu, no ja sa asi uspokojím s ďalším príspevkom. Ale spomeniem ešte, že niečo určite nie je v poriadku, ak sa človek po jedle cíti unavený, na druhý deň alebo aj skôr má problémy rôzneho druhu, ako tráviace, vnútorné bolesti, malátnosť, pálenie záhy, prípadne svrbenie (ktoré pripisuje niečomu inému), akné (aj to zlepší dobrá strava) ...jednoducho fungovanie tela by sme nemali cítiť, cítime však jeho nefungovanie a to sú jeho výkriky o pomoc, lebo nevie hovoriť našou naučenou rečou, alebo ako sa hovorí: keby mali vnútorné orgány ručičky, tak nám vyškriabu oči. Ide to aj inak, celý deň čulý, pri jedle vychutnávať a po jedle spokojný bez ťažoby a únavy, na druhý deň plný energie a tak dokola. (určite sa to navzájom dopĺňa s obsahom predošlých bodiek)
Takže toto je všeobecný popis o čo kráča, každý si môže vybrať ktorú časť nadpisu chce žiť.

Komentáre

Obľúbené

taj či (čuan), tai chi (chuan), taj ji (juan/quan)

Ja (aj Ty) a naše buriny

Bylinky/byliny stručne, užitočne.. priebežne aktualizované..