D(y/u)ch

Dych, vzduch, alebo ako zaujímavo poukazuje iný preklad čínskeho "šen", duch, je To jediné nutné, bez čoho naše telá nebudú fungovať a dá sa to overiť už do 10 minút ;)
Odpoveď je Dych, aká je otázka?
Čo je to To kľúčové a podstatné?
*Skúste počas nasledujúceho čítania dýchať pomaly, hlboko, do brucha, bez rozťahovania hrudníka nosom tak, aby to nebolo počuť.
V dýchaní je oveľa viac ako sa možno zdá a aj keď je súčasťou úplne všetkého, zamyslime sa koľko málo o dýchaní vieme, koľko sa ho učíme, na školách, na tréningoch, ako často vedome dýchame určitým spôsobom z nejakého dôvodu...takže:

Brušné dýchanie je To prirodzené, aj keď nás niektorých v škole pretvorili na rozťahovanie hrudného koša aby bolo vydno "dýchame z hlboka". Paradoxne pri tomto hrudnom plníme pľúca a mení sa vzduch asi len v hornej polovici pľúc. A ešte pri plytkom, tak bežnom pre dnešnú uponáhľanú dobu je to možno len 10 %. Naproti tomu pri dýchaní s rozťahovaním brucha sa plnia pľúca a mení v nich čerstvý vzduch až do dna. (*darí sa dýchať?) Možno sa brušné dýchanie budeme teraz učiť, pretože nie je nič zvláštne, že to už mnohí neovládajú tak ako malé deti, ktoré bruchom dýchajú prirodzene. A vlastne to nie je dýchanie bruchom.
Bránica je ten sval ktorý hýbe naším vnútrom. Tento orgán sa ako pupma posúva pod našimi pľúcami smerom dolu, čím podtlakom nasáva vzduch do celých pľúc. Pri výdychu vytláča tento vzduch smerom hore von z pľúc. Ako iste viete. Keďže je všetko súvisiace, má to aj pridanú hodnotu.
Masáž orgánov bránicou, pôsobí blahodarne, podporuje ich funkcie, udržuje ich pružné, pomáha im chudnúť, zbavovať sa tuku ktorý, ako asi tiež viete, obaľuje aj naše orgány. (*darí sa dýchať?) Každého poteší zdravá masáž tráviaceho traktu, ale vedeli ste že:
Ľadviny skladujú vrodenú energiu, takže ich masáž je zvlášt užitočná. Čikung v jednom zo zameraní pracuje s obaľovaním ľadvín energiou a to z dôvodu že ochránime vrodenú energiu a doplníme ju ďalšou. Zámerne sa vyjadrujem všeobecne, pre pochopenie dýchanie nechcem zachádzať do energetických informácií, ale ešte trošku.
Fascie sú obaly orgánov, oddeľujú napr svaly od tuku a okrem toho, do nich tiež môžeme uložiť energiu. Toto sa mierne deje pri brušnom dýchaní, je to užitočné ako ochranu a dá sa vedomou prácou chrániť napr pred chladom, ale pre zaujímavosť aj pred údermi alebo zranením ostrým predmetom resp akýmkoľvek zranením. Jedna vec je chlad cítiť a úplne iné je pre-chladnúť.
Hrudný kôš sa pri brušnom dýchaní nerozťahuje s nádychom, ba práve naopak. (*darí sa dýchať?) Ako sa nám rozťahuje brucho, tesne pred pohodlným maximom, ak to robíme správne, pocítime ako sa hrudník akoby vtlačil dovnútra. Toto vtlačenie je evidentnejšie pri úplnom výdychu a netreba to ani siliť, aby sme úspešne zatlačili a pomasírovali:
Brzlík je, myslím, žľaza, orgán pracujúci s hormónmi, podieľajúci sa na našej imunite. Asi to viac netreba zdôrazňovať aby bolo jasné že je užitočné poriadne Dýchať. A okrem toho.
Objem pľúc sa brušným dýchaním využíva lepšie a myslím že sa aj zväčšuje, určite k využitiu svojej pôvodnej a verím že k väčšej kapacite. (*darí sa dýchať?) A čím väčší objem, tým lepšie, efektívnejšie využitie. A načo?
Kyslík je malý zázrak. Ale čo, keď je zázrak všetko, tak kyslík je veľký zázrak. Poriadne okysličenie organizmu pôsobí zásadite a to dostáva naše telo do normálu. Všetko funguje lepšie.
Bunky sa regenerujú oveľa lepšie, rýchlejšie, efektívnejšie, poznateľnejšie už po pár dňoch.
Regenerácia je slovo, pod ktorým si predstavujeme niečo ako nápravu dočasne nerovnovážneho, nenormálneho stavu. Ak sa budeme regenerovať efektívne stále a rýchlo, dostaneme sa vôbec k nerovnováhe?
Starnutie je len slovo... ;)
(*darí sa dýchať?)
Meditácia (na dych) je sústredenie sa na dýchanie, keď sa sústredíme a precítime, pri nádychu ako nosom vdychujeme energiu do tantienu (pár cm pod pupkom) a pri výdychu odchádza nosom napr únava.
"Prostredníctvom hlbokého dýchania a práce s vnútornými energetickými dráhami v tele je možné vyvolať stavy obrovskej blaženosti." (Ako sa veci majú, Láma Ole Nydahl, súčasný úvod do Buddhovho učenia)
Blaho želám nám

Komentáre

Obľúbené

taj či (čuan), tai chi (chuan), taj ji (juan/quan)

Ja (aj Ty) a naše buriny

Bylinky/byliny stručne, užitočne.. priebežne aktualizované..