Ako to prebieha: letné zhrnutie

Čomu čo vyhovuje, čomu sa kde darí, ale aj čo nie je úplne ideálne.
To je predmetom tohto konštatovania, ktoré snáď pomôže predísť sklamaniu prípadným záujemcom o prírodné prevádzkovanie záhrady. Podstatné je uvedomiť si, že nič nie je len tak, "zadarmo", alebo že všetko so všetkým súvisí a dôležité je vydržať.
Papriky to tento rok v skleníku nezvládli kvôli nejakým potvorám ešte z interiéru a dorazilo ich pár nájazdov slimákov po vysadení, von vysadené znášajú hlavné nájazdy slimákov teraz, letné šaláty aj kapusta vonku padli za obeť,
11.06.2017
03.07.2017

kaleráby tiež neviem nájsť, zato cesnak s cviklou na striedačku vyzerajú zdravo (na rozdiel od okolitých záhrad kde už cesnak uschol), medzi nimi kôpor (a trochu buriny)
11.06.2017
04.07.2017
a aj cibuľa sa tvári tento rok medzi mrkvou spokojne (oproti minulému roku som zväčšil vzdialenosť radov), narástla síce trochu pomalšie, no dúfam že o to zdravšia, aj vzhľadom na absenciu akéhokoľvek umelého hnojenia.
Počasie ako je posledné roky zvykom opäť nespolupracovalo a keďže moje stromy ešte nie sú dostatočne veľké a okolité záhrady nemajú buď žiadne, alebo geneticky primalé aby zadržali a podporili vlhkosť, bolo nutné zavlažovať a tým pomáhať burine aj slimákom, no napriek tomu to dopadlo celkom dobre vzhľadom na nedostatok času venovať sa záhrade.
rukole sa páči medzi paprikou a zelerom
Zemolez, muchovník, jahody aj čerešne sú už zjedené, teraz sa oberajú ríbezle a maliny, aj prvé jabĺčka odrody Júlia už dozrievajú, dokonca tie s červíkom rýchlejšie, takže sa úroda pekne rozloží na dlhšie obdobie. Broskyniam a nektárinkám túto zimu zamrzli kvety do posledného (mne aj jeden strom), marhuliam bola zima keď kvitli (a mne aj jeden strom pošiel na mrazy), hrozno vymrzlo až po koreň, takže toto ovocie je opäť žiaľ vynechané z jedálnička (podobne ako vlani) a o to viac platí už spomenuté: treba vydržať. Na opodstatnenosti naberá aj rôzne zastúpenie ovocia a zeleniny v záhrade, ktoré zvyšuje šancu na úrodu v prípade nepriaznivých vplyvov.
zemolez

muchovník
Množstvo užitočného hmyzu a vtáctva, proti minimu škodcov aj keď som vôbec nestriekal dokazuje, že príroda sa zariadi a odvďačí za šetrný prístup. K tomu patrí okrem vylúčenia postrekov proti škodcom aj minimalizovanie kosenia a hlavne motorovými strojmi, ktoré rozsekajú a rozmetajú všetko vrátane užitočných živočíchov ako pavúky, lienky, zlatoočky, ucholáky, modlivky.. atď. - toto som zistil, keď som pri odkosení trávy kosou videl ako sa utekajú schovať a s hrôzou si uvedomil že minulé roky z pod kosačky neušli..
Na slimáky bude asi nutné povolať vojsko v zastúpení indických bežcov, pretože drozdy nestíhajú (aj keď sa nevýslovne snažia) a ferramol je síce údajne zdravotne nezávadný, no trochu drahý na plošný boj.
Ešte ukážka úspešného výsledku vrúbľovania do konára:

ázijská hruška Nachi navrúbľovaná do konára odrody Bohemica hneď po jarnom odstrihnutí, teda prenesený zelený vrúbeľ
dva vrúble "zo studne" odrôd Ontário v jednom konári na Red Topaze
A keďže som zistil že mnohí v mojom okolí, ako aj ja pred časom, nevedia "ako na batáty", a keď už mám zdokumentovaný postup množenia/dopestovania priesad, tak nabudúce...

Komentáre

Obľúbené

taj či (čuan), tai chi (chuan), taj ji (juan/quan)

Ja (aj Ty) a naše buriny

Bylinky/byliny stručne, užitočne.. priebežne aktualizované..